Или на мен нещо ми се струва, или напоследък за една популярна теория се заговори малко повече от преди. Дали заради все по-ясната възрастова бариера между поколенията, заради липсата и наличието на компютърна грамотност, заради онлайн живота, който мнозина млади хора водят, или поради друга причина? Няма как да съм сигурен, но понеже любопитството ми се събуди, реших да се образовам по темата за спецификите на съвременните поколения.

generation-x-y-zВсъщност корените на теорията за поколенията X, Y, Z, идват от Америка. Първото нещо, което е необходимо да уточним, е че след края на Втората световна война в демографски план там се наблюдава бум на раждаемостта или т.нар. „бейби бум“. Приблизително този период трае от 1946 г. до 1960 г. Децата, родени тогава, съответно растат в трудни и много променливи времена, но са социално активни като поколение.

Техните деца т.е. родените в периода 60-те и началото на 80-те години се определят като поколение „X“. За Америка това са хора, които учат, работят, усъвършенстват се в една област и стават експерти. Те са двигател на прогреса и добър пример за своите деца, които…

Са поколението „Y“. Това са родените през 80-те до края на 90-те години. Наричат ги също поколението „Милениум“, защото са един вид преходно поколение. Познават света преди и след компютрите, но не са толкова прагматични като своите родители.

След настъпването на новото хилядолетие се заговори за поколение „Z“. Това са родените след 2000-та година или тези, които образно казано са дошли на този свят с мишка в ръка. Те виждат света по изцяло нов начин. За тях дигиталното е дори по-нормално, отколкото е реалното. Харесват по-различни неща от тези, които са допадали на родителите им като деця, и правят всичко по свое му. Поколението „Z“ е истинско предизвикателство за съвременния свят. Те са различни като деца, сякаш порастват за по-кратки срокове, развиват по-бързо се като личности и приемат за по-естествено да питат Google по даден въпрос вместо собствените си родители.

Не знам до колко тези определения важат и за България и дали времевите периоди съвпадат, но мисля, че може да се открият някои сходства и да се извадят съответни изводи.

Google+ Comments