socio5Нали знаете как, когато наближат избори или се случва нещо значимо, социолозите започват наляво и надясно да споделят своите проучвания, прогнози и резултати от изследванията. На мен винаги ми е интересно да слушам какво имат да ни кажат, както и да гледам изготвените от тях графики и таблици. А заслушвали ли сте се как много често (ако не и винаги) в описанията на проведеното изследване присъства словосъчетанието „представителна извадка“? Замисляли ли сте какво означава това? Какво точно е представителната извадка и как се формира?

Струва ми се, че това не е тема, която се обсъжда много-много из публичното пространство. А на мен ми се вижда важно хората да зная откъде идват социологическите данни, които им се представят.

За съжаление не познавам лично социолог, когото да попитам, но разбрах, че дъщерята на една колежка учи именно „Социология“ в Софийския университет. Поисках да се запозная с нея и веднага след това я попитах директно: „Момиче, кажи ми как ви учат. Колко души трябва да бъдат анкетирани, за да се представи извадката от населението като представителна?“ Тя много мило и подробно ми обясни, че този тип изследвания се правят с предвидени около 1100 до 1300 души, за да може да си гарантираш, че поне 1000 от тях ще ти отговорят на въпросите, които си подготвил. Ключово за едно изследване, за да се каже, че е представително, било всеки един човек да има възможност да бъде включен в него.

1000 значи? 1000 за 8-те млн. души или колкото сме в България. Само на мен ли ми се струва прекалено малко? Следващият пък, когато чуя по новините да съобщават за някакво проведено изследване, определено ще се заслушам за повече подробности относно провеждането на самото изследване, а не толкова за прогнозите от него. В крайна сметка прогнози се правят, но те рядко се достатъчно точни, а бъдещето така или иначе ще се случи с тях или без тях.

Google+ Comments