Qualities-to-Look-for-in-an-Internet-Service-ProviderОт години насам съм свикнал да мисля, че ако не друго, то поне скоростта на Интернета у нас е сред най-добрите. Няма как да не сте чували и вие, че страната ни била трета в света, че сваляме файлове по-бързо от американците и т.н.

До колко е вярно това твърдение обаче и не е ли тази информация остаряла?

Отговорът е, да. Според последния доклад на Международния телекомуникационен съюз (ITU) страната ни се нарежда на 50-то място по качество на интернет услугата. В тази класация, разбира се, не се взима предвид само скоростта на нета, но и негово качество, достъп, мобилност, цена и много други фактори, за да се определят страните с най-добре развитателекомуникационна инфраструктура от възходящ към низходящ ред. Системата на класифициране е многокомпонентна, като са проучени общо 167 държави от всички краища на света. Пред нас в класацията попадат държави като Малта, Андора, Бахрейн, Естония, Сингапур и други. Ако трябва да се съсредоточим в Европа, тук са 31 държавите, които се класират пред нас, като в техния ТОП 5 попадат Дания, Исландия, Великобритания, Швеция и Люксембург. Непосредствено пред нас пък са Унгария, Словакия, Полша, Португалия и Хърватия. В световен мащаб страната с най-добра телекомуникационна инфраструктура е Южна Корея.

Ако ви е любопитно да прегледате целия доклад на ITU, той е достъпен онлайн. Ще ви е необходимо обаче известно търпение, защото общия му обем е 252 стр. и е написан на английски език. Ако желаете по-лесно да се ориентирате и да видите как се класира България по различните критерии, препоръчвам ви да търсете по ключове дума Bulgaria.

И като за финал ми се ще да ви задам следния въпрос. Ние очевидно се движим около или над „златна среда“ за най-добър интернет. Вие самите обаче, доволни ли се от нивото на тази услуга в България?

Google+ Comments