SmartPhoneStupidHumanЗнаете ли, че на различни краища по света вече се появяват крайпътни знаци, които ни предупреждават за възможни смартфонисти т.е пешеходци, които са забили поглед в телефоните си и не внимават къде вървят и как пресичат.

Ни на най-малко не се шегувам, като ви казвам, че подобен вид табели вече има поставени в Стокхолм и Хелзинки, а в Китай съм чувал, че са направени цели пешеходни алеи за смартфонисти. От подобни нестандартни мерки, ще се съглася, че има нужда. Тази сутрин и в мен щеше да се блъсне един младеж, който не внимаваше къде върви. Беше забил поглед в екрана на телефона си и крачеше уверено по средата на тротоара. Наложи се аз да изкривя леко собствения си пешеходен курс, за да не се срещнем челно. Момчето изглежда ме фиксира, но най-накрая с периферното си зрение и се стреснаАз обаче вече го подминавах от външната страна и почти бях слязъл на пътя за колите, за да можем да се разминем „нормално“. Чудя се какъв ли щеше да е крайният резултат, ако и двамата бяхме захласнати смартфонисти? Ами, сигурно щяхме да се блъснем и да си станем по-близки непознати.

А сега си представете, че същото това момче тръгне да пресича улица без да се огледа. Та той буквално е като сляп за случващото се около него! Превръща се в потенциална заплаха както за себе си, така и за останалите субекти на пътя. Заради такива и подобни него е все по-трудно да бъдеш внимателен шофьор в днешно време. За да се избягват възможно най-много ПТП-а, е нужно повече внимание, както от хората зад волана, така и от пресичащите на всякакви своеволно места. Не може усилията да се еднопосочни.

Определено съм на мнение, че знаци за „Възможни преминаващи смартфонисти“ ще са от полза и в нашите градове. Остава въпросът: кой ще ги монтира? Защото за Стокхолм последно четох, че такива знаци се появяват изневиделица и все на частни територии, където общината е без власт да ги премахне. А кой ги монтира, е въпрос без отговор.

Google+ Comments