Духовното израстване или усъвършенстване означава доближаването до извисеното, божественото, и загърбването на злободневното и материалното. Почти всеки човек на планетата търси своя духовен мир и се старае да живее в хармония със себе си и външния свят, да не отдава много голямо значение на имуществени и парични въпроси.

tumblr_mgk2qhVaFN1riua2yo1_500Лично аз съм такъв човек. Смятам материалните блага единствено за необходимост да храня семейството си, да живея нормално в едно икономическо общество. Това означава, че не изпитвам завист към имането на друг, не пожелавам къщата и колата му и не чувствам алчност за притежание. Мисля, че тези неща трябва да се разграничават.

Духовното развитие на човека започва още през първите 7 години от живота му, когато се поставят основите на неговото етично и религиозно възпитание. Да обича, уважава, вярва и прави добро. След това израстването е свързано с много четене на книги, наблюдения на средата и опит да погледнеш отстрани на света, да си обективен и справедлив. Да не се оставя на злободневни чувства и емоции да ръководят делата му и да са ти далечни злоба, ярост и интриги. Да гледа философски на нещата и да приема случките в ежедневието ни по-скоро като уроци, отколкото като трагедии с безизходни ситуации.

Според мен именно духовното ни отграничава от всички други видове на планетата. Ние трябва да сме благодарни и да се отнасяме отговорно и с достойнство да носим искрицата, с която сме озарени и която се нарича душа. Затова пак призовавам към търпимост, състрадание и човеколюбие.

Google+ Comments