helping-handС какво се заплаща човешката добрина? Ето отговора: следейки ситуацията във Варна и изобщо целия североизточен регион – различни телевизионни репортажи, новини в онлайн и печатни издания, попаднах на историята на един обикновен човек, който е решил да помогне на бедстващите, в замяна на което загубил всичко. Мъжът наскоро преживял почти същата трагедия и знаел какво означава само за един миг целият ти живот да се преобърне и да изпаднеш в затруднение. Затова натоварил на колата си одеяла, провизии от първа необходимост, взел отпуск и заминал за Варна. Шефът му обаче му казал, че е уволнен, заради внезапното отсъствие от работа без предизвестие.  И така Човекът, с най-главното Ч, което някога съм изписвал, останал отново в немилост пред съдбата, само заради проява на съчувствие и желание да даде пример на всички българи.

Но и шефът му дава пример на всички българи. Че независимо каузата меркантилното мислене ще ръководи действията на представителите на бизнеса.

Докъде се простира човечността и какво означава морална чест? Нека всички си отговорим на тези въпроси и помислим дали ако бяхме по-толерантни, по-помагащи и по-сплотени като нация нямаше сега да сме по-напред в развитието си. Защо позволяваме на егоизма, алчността и безсъвестността да контролират живота ни и да налагат правилата на съществуване в едно общество.

Понякога си мисля, че ще минат още много години преди масовият човек да се отърси от народния робски израз „преклонена главичка, остра сабя не сече“, който и до днес някои ръководители използват за сплашване на подчинените си, и да не се страхува, че моралният му избор ще застраши сигурността в бита му. Тъжно!

Google+ Comments