dogovorЛегенди се носят за това какви ограничения и безумни клаузи залагат в трудовите договори работодателите. Само дето в легендите фатназният елемент преобладава, а при трудово-правните условия в нашите, български, реалности дори и фантасмагоричните сюжети често са самата истина. И как не, като на практика у нас няма действащи и работещи синдикати. Всеки безскрупулен работодател може да си залага в договорите и споразумения, каквото му хрумне на ума – примерно работничка да не забременява две години след сключване на договора или в противен случай трябва да му заплати обезщетение, да не се разболява, да не се жени и каквото още се сетите.

Преди месец и половина мой познат, много добър счетоводител, остана без работа – по принцип не е кадър, който която и да е фирма би си позволила да изпусне, но конкретната, в която той работи дълги години, просто фалира – нещо, което май се случва доста често в последните години. Естествено не стоя и ден без работа – веднага го дръпнаха от една доста известна фирма. Само че на него не му хареса атмосферата там – хаос, липса на организация, интриги, клюки. И доста бързо реши, че ще напуска. Но… беше подписал шестмесечен трудов договор – изпитателен – така, както се практикува на много места, с опция договорът да може да бъде развален по всяко време от работодателя или с други думи – днес да му каже да си тръгва, стяга си багажа и вече не е работник във фирмата. И тъкмо приятелят ми се беше примирил с идеята, че ще трябва да изтърпи един месец, докато му тече предизвестието, се сети да прочете по-внимателно договора, който беше подписал, във връзка с новите обстоятелства, които възникнаха. И при този втори прочит му направило впечатление, че никъде в документа не е отбелязано, че тази внезапна смърт е в полза само на работодателя. Което на практика означаваше, че щом шефът му може да го уволни от днес за утре, той също може да го зареже от днес за утре. И го направи. Естествено – пусна си заявление за напускане, подковано по всички линии.

Сигурно се чудите защо ви разказвам за този частен случай. Ами защото и най-големият хитрец, колкото и да се презастрахова, един ден си намира майстора. Но става само с внимателно четене. Затова четете внимателно какво подписвате или какво сте подписали – винаги има шанс там да има нещо, което работи във ваша полза.

 

Google+ Comments