Напоследък – дали заради като цяло изостреното ни внимание към нередностите в държавата, или заради непрестанните поводи, които получаваме – обществото ни с изключително внимание следи процесите и опитите– къде истински, къде лъжливи – за политическо влияние в медийния сектор. Логично – на всички вече ни стана ясно, че те са мощно средство за обработка на електората.

Dikov

Първо гръмна скандала с напускането на Сашо Диков от Канал 3, чийто изпълнителен директор беше доста години заради уволнението на една от основните му репортерки, защото си позволила да прави преки включвания от протестите пред Министерството на земеделието. Някакъв треторазряден чиновник от въпросната институция дошъл, подирил сметка от новите собственици и на следващия ден Петя – така се казва репортерката – била уволнена. А Диков – заобиколен.

По същото време някъде беше спрян сутрешният блок на Би Ти Ви – казват, било за първи път, откакто съществува. Анализатори веднага побързаха да обяснят това с факта, че в момента в сектора предстои разпределението на милионите от Европейския съюз, което правителството умишлено бави, за да може да държи в напрежение, а оттам и в подчинение още известно време непослушните медии. Някои сайтове дори съобщиха, че водещите Виктор Николаев и Ана Цолова са уволнени заради неуважение към премиера Орешарски. Под неуважение да се разбира това, че около десетина пъти му зададоха въпроса кой все пак е препоръчал за шеф на ДАНС Пеевски.

Дали всичко това е истина, ще разберем съвсем скоро. В едно обаче може да сме сигурни – и това, и предишното, и по-предишното, и всяко следващо управление ще се опитва да държи по различни начини под контрол медиите. Ако му позволим.

Аз обаче се питам дали щяхме да стигнем дотук, ако бяхме осигурили сигурност за журналистите си по-рано. Защо не протестирахме, когато уволниха Иво Инджев за това, че си позволи да попита Първанов за един апартамент. Било компромат. Да, така се оказа. Но работата на журналистите е точно тази – да задават въпроси. А нашата – да им подсигурим среда, в която да не бъдат уволнявани за това.

Google+ Comments