Едно доста комично изказване в почти последния работен ден на Народното събрание ме накара да драсна няколко реда. Изказването беше депутат от ДПС по време на дебатите за това, дали Парламентът да излиза в отпуск, при положение че го чака много работа. Та това изказване, освен че разби два мита, роди и неологизъм. Последното ще рече – нова дума. Ваканцувам. Ако се чудите какво означава тя, защото, извадена от контекста, не става много ясно – това е нещо като почивам си по време на ваканцията, ходя на курорт.

minister

Но да видим кои са митовете, които бяха опровергани.

Първият, че Движението е организация на хора с модерно мислене. Ами ако действително е така, възможно ли е депутат от групата му, да излезе на трибуната и да обяснява как той никога не е ваканцувал, не е ходил на планина, нито на море, децата му – също, защото, видите ли, на плажа човек ставал свидетел на доста неприятни гледки. Под неприятни гледки най-вероятно депутатът от модерната европейска партия разбира хора по бански. Да ви кажа честно, намирисва ми на онова мислене и онзи анадолски манталитет, заради който младите и съвременно мислещи хора в южната ни съседка излязоха на площад Таксим. После, кой твърди, че у нас няма религиозни крайности. И какво е децата ти да не са виждали море!?

Другата развенчана заблуда дойде със защитното изказване на лидера Лютви Местан. Той посъветва колегата си, когато прави толкова смислени изказвания, да ги съобразява с нивото на рецепиента и възможностите му за рецепция. В тази връзка искам да попитам кой набеди Местан, че говори най-красивия български език от всички народни избраници, и защо журналистите продължават да повтарят това очевидно невярно твърдение като мантра. Смятам, че в общи линии познавам богатството на книжовния ни език и повярвайте ми – думите реципиент, екзактно и много подобни, които той употребява, не са родни. Да, говори купешки и структурира добре фразите си, мисли бързо и логично  – но в повечето случаи го прави наполовина на български.

Google+ Comments