bgmojeСред изключително наситения с появата на нови партии и движения политически календар, пък и във все пак курортното време, някои от вас може и да са пропуснали появата на гражданската платформа на Саша Безуханова “България може”.

Kогато се появи нещо ново на политическата сцена, винаги първият въпрос е кой му осигурява финансов гръб. Започват подозрения в икономически зависимости – в повечето случаи напълно резонни. За мен обаче по-важният въпрос е колко са читави хората, които представят една или друга платформа, и какви са реалните им шансове да успеят. В конкретния случай – смятам, че и човекът, който се явява лице на идеята, е доказано читав, и вероятността проектът да успее, по моя преценка – огромна.

И веднага обяснявам защо. Винаги съм смятал, че в политиката трябва да влизат не безработни, за да си намерят работа, а хора, които вече са се доказали като категорични професионалисти, и ще дават можене, а няма само да вземат. За бившия мениджър на “Хюлет Пакард” си мисля, че две няма. Достатъчно е само да споменем центърът, който беше открит благодарение на Безуханова в България и който осигури работа на около 5000 IT специалисти.

Втората причина, която ми дава увереност, е това, че поне началото на кампанията им за налагане, включително и името на проекта, доста прилича на успешната президентска кампания, която проведе на последните избори в Щатите Барак Обама. Основната тежест на беше изнесена в Интернет. Инициативата за случването на почти всички събитията – дадена в ръцете на хората и най-интересните от тях бяха хрумване именно на интернет активистите, а на платения пиарски екип на кандидат-президента. Нещо, което изглежда реално ще се случи и в този български формат. И не на последно място – казват решителна заслуга за успеха на Обама имал IT секторът, млади и образовани хора. Нещо такова, изглежда, предстои и в България.

 

Google+ Comments