countНационално преброяване на боклуците – така сполучливо нарече един приятел във фейсбук учредителното събрание или както там му се казва, на партията на Бареков. Пъстра политическа картинка – основно катунари, минали поне през една-две партии, а някои и през повече с оправданието, че търсят читаво място, от което биха могли да налагат и отстояват политическите си принципи и вярвания, а всъщност с една-едничка цел – по байганьовски да докопат келепира, с който у нас традиционно се свързва политиката. Какво показа тоя учредителен конгрес – между другото много показателен за актуалната политическа ситуация у нас. Две неща – мегаломания и абсолютна липса на последователност в заявените ценности и начина, по който се случват нещата.

Да започнем от грандоманщината. Този начин на случване на нещата беше наложен като модел от Бойко Борисов – и неговото учредително събрание май напълни огромна зала с около пет хиляди души. Бурни овации на харизматичния лидер, ура по комунистически, ръкоплескАния. Е, очевидно този комплекс от безспорно харизматичната личност на Борисов ще тегне още дълго върху всеки новопоявил се месия с претенциите да завоюва народната любов. С тази разлика, че Бойковите 5000 души бяха искрено заблудени, а Барековите – платени.

На второ място – тоталното разминаване между заявено и случило се. Бареков започна анонсирането на проекта си с едно доста шумно турне из България – тъпани, гайди, народни хора. И заяви – край на господството на жълтите павета, ще работя за развитието на регионите.

Абе, Бареков, като те е толкова грижа за регионите, защо не учреди партията си премерно в Силистра? Освен че щеше да останеш верен на заявените си принципи, там вероятно цената на платеното участие щеше да ти легне далеч по-евтино.

Започнах с чуждо прозрение, завършвам пак с такова, още по-сполучливо определение на случилото се в събота – партия без ЦЕНЗ … УРА!

 

Google+ Comments