Какво  представляват Speed Dating? За тези, които не са чували – това са така наречените бързи срещи. Такива са, тъй като можете да разговаряте не повече от пет до десет минути с един събеседник от противоположния пол, за които психолози, измислили този вид запознанства, са сигурни, че са достатъчни да прецените дали ще си допаднете, или не. В огромна зала с маси има около 15 мъже и 15 жени и вие имате възможността да се срещнете и с 15-те.

Бързите срещи се основат на вярването, че сме устроени да правим бърза преценка, ако го изисква ситуацията. За няколко секунди можем да разберем дали харесваме някого по външния му вид, да доловим уханието му и да преценим по погледа дали е добър и чувствителен, или силен и решителен човек. Когато хората се запознават и съзнателно започват да общуват, те винаги се представят в светлината, в която биха желали да бъдат възприемани. Задават помежду си най-важните въпроси и целенасочено измерват събеседника си, за да решат дали имат шанс за евентуална връзка или приятелство, или човекът срещу тях е твърде далеч от представите им за партньор.

b01c4944f72a1d705975aff26a9f8cbaБързите срещи са подходящи за хора, които обичат да рискуват, да се забавляват или просто им е трудно да срещнат половинката си по ред причини. Една от тях може да е липсата на достатъчно свободно време, за да излизат с приятели. Понякога претрупан работен график, в който се повтаря всекидневно походът от офиса до вкъщи и обратно, не е никак перспективен в личен план.

Бързите срещи имат основното предимството, че за кратък период от време можете да си уредите среща с някой, когото смятате за интересен. Но основен недостатък е, че доста често за няколко минути не можете да направите реална преценка за съответния човек. Можете да срещнете някого на пръв поглед забавен, разкрепостен, с чаровно излъчване по време на събитието. И това е така, защото самият той е бил превъзбуден, заинтригуван, че се случва нещо интересно в ежедневието му. f77ba6c10ab28fdb03a7ce5f8e1f8c1eНо при всяка следваща среща тази приповдигната емоция да се губи все повече и повече и накрая да се окаже, че човекът, когото сте харесали заради приятния му нрав и закачливост, например, е един склонен към депресии и самосъжаление работохолик, който се държи добре само в редките моменти, когато нещо успява да го събуди от летаргията му. Съжителството с такъв човек би било трудно, защото изисква постоянно мислене от ваша страна къде да го/я заведете или развеселите, за да срещнете отново онази забележителна комбинация от ведрост и интелект, която сте харесвали в началото.

Лично аз само веднъж съм ходил на такива срещи и то по случайност, защото едно момиче, което исках да впечатля, беше от организаторите. Беше интересно, признавам, но когато вече си си набелязал някого честото сменяне на партньорите за по-кратък разговор ти идва малко отегчително. А вие, бихте ли отишли на бърза среща?

Google+ Comments