Всички сме чели какви ли не теории на конспирациите, които най-вероятно са включвали изтребление на цялото човечество, чрез какви ли не методи за масово унищожение. Теории за намесата на фармасевтичните компании, които имат изгода от това да не пускат на пазара лек срещу рака. Продължаваме с политическата пропаганда и умишленото държане на населението в значителни ниски нива на интелигентност и прочие и прочие.

С навлизането на новото хилядолетие, новият свят и бързите темпове на развитие на технологиите, теориите на конспирацията придобиха много по-големи мащаби. Всички сме чували аз Едуард Сноудън – агентът на ЦРУ, който разкри ужасяващи неща за работата на агенцията, за навлизането в личното пространство и за това как всеки човек на планетата може да бъде наблюдаван, подслушван и следен, благодарение на хилядите устройства и приложения, които ползваме.

Тази история е далеч от конспирацията, защото на практика е действителност, а когото човек осъзнае, че това е реалността, въображението започва да му играе какви ли не игри. Пример за това е няколко поредни ситуации, в които обсъждах „на живо“ с мои приятел тема, която никога не съм проверявал в гугъл или някоя друга търсеща машина. Няколко часа по-късно фейсбук ми предлагаше статия на същата тема.

Е няма такава психария! Първия път и помислих, че е съвпадение, втория – отново, след третия вече взех да се паникьосвам, а на петия и шестия вече бях решил, че ще живея в колиба в гората, с изкопан бункер в земята и аналогова система за комуникация.

В главата ми се развиха за отрицателно време ужасяващите сценарии от всички филми и книги, които съм чел на подобна тематика, а особено гръмогласно звучеше „Биг Брадър те наблюдава!“.

Наистина, тръпки пролазват тялото ми всеки път когато това се случи и със сигурност не знам как да живея в съвремието ни и да огранича това. Едва ли сте се замисляли, но почти всяко едно приложение, което инсталирате на телефоните си иска достъп до личните ви данни, микрофон, камера, съобщения и прочие. Ако откажете да дадете този достъп, не можете да използвате приложението, а това ви откъсва от възможността да съществувате тук и сека.

То тогава какво ни остава? Дали нарушаването на личните ни данни с цел по-добро таргетиране на рекламите и показване на съдържание, което ще ни е от полза, е наистина коректно спрямо компаниите, предлагащи тези приложение. И да, някои биха казали, че тези приложения са безплатни и това е цената, която плащаме, за да можем да ги използваме. Въпреки всичко компаниите трябва да могат да печелят от нещо, а това, че следят данните ни и ги продават на рекламодателите е достатъчно добър доход за тях. Еми да, всъщност е точно така, но продължава да бъде доста плашещо, че един не малък процент от хора могат да следят всичко, което правите през личния си телефон. Включително и да следят личните ви разговори, които не провеждате през телефона.

Или просто тези ситуации са странно съвпадение, което няма нищо общо с теориите на конспирациите. Защото ако помислим логично, няма ли да е смислено да се разработи такъв енджин за по-популярни езици от българския. Или пък това вече е направено и вече започва да се интегрира и на нашия език?…

Google+ Comments