debt-collection

Да ни търсят за непогасен кредит? Това не се случва на всекиго. Всъщност, ако се огледате във вашето обкръжение може и да не познавате такъв човек. Но не се случва и рядко. Залагам си „перото‟, че ще се паднат поне двама или трима заинтригувани читатели на този пост, които знаят твърде добре какво е да си длъжник. Това е чувство на тежест – вътрешно притеснение, което рефлектира върху всяко действие или решение в ежедневието. Освен това е съпроводено от страх за всяка следваща погасителна вноска.

Ако питате такива хора дали са положително или негативно настроени към колекторските компании, или ще ви излъжат така, както биха ви уверявали, че изобщо нямат дългове, или ще са наистина крайно разстроени, свързвайки агенциите с нахалство и дори тормоз.

Истината обаче е, че освен тези разнослойни отрицателни изказвания по темата другото отношение е облечено в безразличие. Безмълвни и без мнение са хората от мнозинството, които нямат дългове към финансова институция, не използват такава, а при нужда се обръщат към приятел.

Но да погледнем от друга страна. Представете си, че вие сте човек, който има възможност да помогне на приятел в затруднено положение. Давате пари назаем на доверие и се надявате, че ще си ги върнете един ден. Какво обаче ще направите, ако връщането се бави, а вие имате нужда спешно да си получите парите обратно. Сега нещата ви се струват различни, нали?

Така е при всички фирми –банки, телекоми, търговия. Невъзможността да си възвърнат сумите по кредитите, които са отпуснали на нелоялни платци, може да разклати сериозно бизнеса им.  Затова нерядко звънят да напомнят, изпращат мейли или смс си. Да не говорим колко хора не си четат договорите, подписват и после „ама дължа“. В този случай, ако не знаят и няма кой да ги информира, може дори да стане по-лошо. Искате ли банката да ви осъди и дори да не разберете? По закон има право. Или бихте предпочели някой все пак да ви информира, че и да преговаря понякога с вас преди това.

Затова аз лично съм „за‟ компаниите за управление на събирания. Признавам си, преди това и аз като всички си мислех, че това е странен бизнес. Докато една вечер отивам по работа на бизнес коктейл в Гранд Хотел София и не се запознах с шефката на ЕОС в България. Направи ми страшно добро впечатление, интелигентна, елегантна бизнес дама. Питам я аз „що за бизнес е вашият?“ . „Ами, бизнес като бизнес. Грижим се за финансовото здраве на обществото. Ако банките фалират заради несъбрани вземания – кой ще дава кредити на хората? Или другият въпрос, който на никой не му хрумва – каква ще е цената? В пъти по-високи лихви.“ Райна Миткова-Тодорова

В този ред на мисли определено смятам, че събирането на дългове е необходимо за запазване на финансовoтo равновесие на една компания и оттам разбира се и за стабилността на цялата страна. Защото, я си представете какво ще стане, ако всеки започне да се възползва от кредитни услуги и не погасява задълженията си, мислейки, че ще му се размине…

Google+ Comments