vaccination 3Що се отнася до ваксините, аз съм твърдо ЗА. Мисля, че живеейки в 21 век ние сме по-учени и по-разумни хора, които осъзнават, че естественият имунитет, както някои хора наричат жизнените сили, не желаейки да ваксинират децата си, отдавана не върши работа. За съжаление светът, който някога е бил познат – чист и спретнат, вече не съществува. Въздухът, водата, почвата са замърсени, плодовете и зеленчуците вече растат под влиянието на изкуствени торове и пестициди. Храним се с полуфабрикати, живеем в забързан свят, където стресът оказва допълнително влияние върху организма ни. В този наш нов свят и болестите са мутирали – коварни и бързо прогресиращи.

Благодарение на откритията в медицината светът е ограничил дифтерията, тетануса, туберкулозата и други рискови заболявания. Световната здравна асамблея създаде Програма за ликвидиране на опасните болести. Първата ликвидирана в световен мащаб е вариолата. Борбата продължава с детския паралич (палеомиелит).

В България висока заболеваемост от детски паралич е регистрирана през 1947 г. След въвеждането на задължителна имунизация заболеваемостта спада рязко. Така е и с другите ваксино-предотвартими заболявания. През последните години такива засягат главно не имунизирани деца от малцинствата. А с пламване на подобни заболявания се повишава и рискът за всички останали, чиито родители не са пожелали да ваксинират.

Лично аз смятам, че е мой дълг като бъдещ отговорен родител да отделя достатъчно внимание, за да предпазя децата си доколкото мога. Смятам, че би било жалко синът или дъщеря ми да бъдат засегнати от заболяване, за което е било възможно предварително да се вземат сигурни мерки. Ако това се случи, недай си Боже, сигурно като родител бих се презрял…

Google+ Comments