Ежедневно водим разговори с близки хора, уговаряме работни срещи или пък се информираме за нещо. Но замисляли ли сме се, че всъщност един разговор може да помогне не само на нас? Дори той може да е в пъти по-полезен на човека отсреща. Ако се чудите това как е възможно, то може да се включите в инициативата на младежкия Червен кръст в Пловдив.

Целта на кампанията е да набере доброволци, които ежедневно да се свързват със самотни възрастни хора. Ограниченията обаче не са свързани с годините, защото всеки, изпаднал в трудна ситуация може да поговори с някой, който просто ще го изслуша. Продължителността на всеки разговор е около 7 минути и през това време може да обсъждате всяка една желана тема.

Трябва да се отбележи, че е необходимо доброволците да пръсват на място в сградата на Червения кръст в Пловдив. Причината е, че там ще могат да им осигурят достъп до всички телефонни номера, ще разполагат с телефон и компютър. Отделно, че там винаги има служител на БЧК, който може да помогне.

Всеки от кандидатите ще премине и обучение за подготовка и справяне с различни ситуации. Може да получите лекциите на електронен носител заедно със запис на вече проведено обучение или да се включите на живо в началото на всеки месец. Информацията от този семинар ще ви помогне да осъществите пълноценни разговори, които за 30 дни от всички доброволци са около 1200.

Всяка една от смените е с продължителност от три часа, като има и предварителен график за избор на най-удобното време. Ако пък разполагате с по-малко свободни часове, то може да се свържете с организаторите и по някакъв начин да ви вмъкнат в графика. Стига да имате желание, ще може да помогнете на хора в нужда. Проверете и в своя роден град за подобни инициативи.

Google+ Comments